Sektör Değiştirmek Zor Mu? Farklı Sektörlerden QA Bakış Açıları.
İş hayatına hangi sektörde başladıysa, değişiklik istediğinde yine aynı sektörden şirketlere daha fazla eğilimi olan veya tüm kariyerini aynı sektörde tamamlayan insanlar görüyorum. Gözlemlediğim ve ettiğim sohbetler sonucunda minik bir analiz yapmam gerekirse bunun üç ana sebebi var;
- Uzun yıllar çalışıp deneyim kazanılan sektörden farklı bir sektöre geçerken pozisyon düşme ihtimali
- Şirketlerin iş ilanlarında ilgili sektörde min x yıl tecrübe beklemeleri
- Farklı bir sektörde başarılı olunacağına karşı şüphe
Hal böyle olunca korkularımızın yersiz olabileceğini düşündüğümden, mevcut çalıştığımızın dışında bir sektör bize daha uygun olabilir mi, hiç deneyimlememiş olmamıza rağmen o sektörlerde de başarılı olabilir miyiz sorularına cevap olması adına bir yazı yazmak istedim.
Kafamdaki soruları farklı sektörden üç QA arkadaşıma sordum. Pixery’den Ozan Güldali ( Mobil Sosyal Medya ve Video Editör ), Masomo’dan Osman Cem Gülaylar ( Mobil Oyun ), Garanti BBVA’dan Mert Ekinci ( Finans ve Bankacılık ) sorularımı yanıtladı. Umarım cevaplar bu karışıklıkta olanlara faydalı olur.
Bulunduğun üründeki belli başlı test adımları neler?
Sorusu için genelde benzer cevapları almış olsam da, elbette ki sektöre özgü spesifik farklar da vardı. Oyun sektörü için versiyon ile eklenen özelliklerin oyun ekonomisini bir şekilde bozup bozmadığının, oyuncular tarafından abuse edilmemesi için alınması gereken aksiyonların kontrolünü yapmak farklı ve kritikken; video sektörü için video okuma/yazma alt yapısının format ve versiyonu kontrolleri, video projesi yaratma ve editör içerisindeki katman/efektlerin kontrolleri, video proje paylaşım kontrolleri yapmak farklı maddelerdi.
Bir QA olarak bu sektörde en zorlandığın şey nedir?
Finans sektörü için;
Uft otomasyon altyapısı sebebiyle, otomasyonları excel’e yazmak zorunda kalmak.
Video sektörü için;
Sektörün yapısı gereği, diğer firmaların sürekli takipte kalınması ve en hızlı şekilde en kaliteli ürünün kullanıcıya ulaştırılması hedeflenmektedir. Uygulamaların büyüme hızı, takımların büyüme hızından daha fazla olabildiği için, testlerimizde sürekli olarak risk-kalite-hız optimizasyonu sağlamak.
Oyun sektörü için;
Sunucularda anlık problemler, çeşitli sosyal medya kanallarındaki oyuncuların anlık geri dönüşleri her an her saat olabileceğinden her an tetikte olmak.
Bir QA olarak bu sektörde en rahat hissettiğin konu nedir?
Sorusuna gelen yanıtların aynılığı rahat hissetmenin her sektörde mümkün olduğunun göstergesi oldu. Çalıştığın sektörü sevmek, uygulamanın sürekli yenilenerek monotonluktan uzak olması, beta test yapabilmek, bir sorun anında QA arkadaşlar ile kolayca iletişime geçmek en rahat hissedilen noktalardı.
Bir QA olarak bu sektörün en kritik noktası sence nedir?
Video sektörü için;
Kullanıcı davranışlarının çok iyi analiz edilerek, testlerin bu şekilde optimize edilmesi, kullanıcılarına karşılaşma olasılığı yüksek senaryolarına yakalanması ve zamandan tasarrufu açısıdan kritiktir.
Oyun sektörü için;
Gelen dataları anlamlandırmak. Çünkü topluluk alışkanlıkları ve bunun, oyun içindeki geliştirmelerimize yansıyışı en ufak bir değişiklik ile ters tepebiliyor. Bu nedenle gelen dataların doğruluğu ve bunun anlamlandırılması ardından da bu anlamlara göre oyunun optimize edilmesi bir oyununun sürekliliğini sağlayan en önemli etkenlerden bir tanesidir.
Finans sektörü;
Güçlü bir Devops ekibinin olması.
Bu sektörde çalışmak isteyen QA’lerin bilmesi gereken toollar neler?
Sorusuna cevaben ise proje yönetimi, otomasyon testleri, test case yönetimi ve monitoring için mutlaka bir tool bilinmesi gerekliliğinden bahsettiler. Bu alanlarda kullanılan toolların isimleri şirketten şirkete değişiyor gibi duruyor. Bunun yanı sıra oyun sektörü özelinde cihaz ram testleri oldukça önemli olduğundan bu işi yapan bir tool kullanabiliyor olmak, video sektöründe ise mobil veya masaüstü video editör uygulamalarının kullanımını bilmek farklı noktalar oldu.
Bu sektörde çalışmak isteyen QA’ler psikolojik olarak ne gibi zor durumlara karşı hazır olmalı?
Sorusuna gelen cevaplar ise sadece çalıştıkları sektörde değil, her alanda geçerli olabilecek cevaplar oldu. Mert, Ekibe outsource olarak katılmakla ilgili, sahiplenme duygusunun az olmasının zorluğundan bahsetti. Osman, yüksek stresli anlara karşı hazır olmanın, stres yönetimi yapabilmenin öneminden bahsetti. Ozan ise motivasyonu düşürecek birçok durum yaşanabileceğini ve motivasyonu koruyabilmenin, sorunlardan ders çıkarabilmenin öneminden bahsetti.
Çok farklı bir sektörde çalışan QA, isterse bu sektöre geçiş yapabilir mi?
Video sektörü;
Tabi geçiş yapılabilir. Analitik düşünmesi kuvvetli ve sektörden zevk alabilecek kişiler, sektöre adaptasyonda çok fazla zorluk yaşamayacaklardır, sadece sabır gerekli.
Oyun sektörü;
Eğer farklı sektörde çalışan bir QA, farklı tarzda oyunları sadece oyuncu gözü ile değil üretici gözü ile de oynamaya başlarsa ve üretici gözünden neden-sonuç ilişkisini kurabilirse bu sektörde kendine yer bulabilir. Elbette bunun bir geçiş süreci olacaktır.
Finans sektörü;
Kendisini geliştirmiş bir QA kısa sürede bu sektöre adapte olabilir.
Osman, Ozan ve Mert’e yanıtları için çok teşekkür ederim. Siz de bulundukları sektörlerle ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz kendilerine ulaşabilirsiniz. Umarım hoşunuza giden bir yazı olmuştur. Yorumlarınızı bekliyorum. Bu arada yazıyı beğendiyseniz alkış ile beni haberdar edebilirsiniz.