Zamana Bırakmak Nasıl Çalışır?

Gizem Saruhan
2 min readSep 16, 2024

--

Photo by Dolo Iglesias on Unsplash

Bir komşum var. Müziği çok seviyor ve her gün piyanosu ile pratik yapıyor. Duvarlarımız o kadar ince ki, sürekli melodilerini duyuyorum. Açıkçası istikrarını takdir ediyorum. Her gün pratik yapıyor ama yine de şarkıları çalarken hataları oluyor tabii. Bugün her parçaya büyük bir özgüvenle, doğru notalarla ve ritimle başladığını ama sonra şarkının devamında yanlış notalara dokunduğunu fark ettim. Bu her zaman böyle oluyor. Şarkının girişinde hiç hata yapmıyor. Tüm hatalar ortalarda geliyor. Neden olduğuna dair bir fikriniz var mı?

Komşumun benzersiz bir piyano pratiği var. Her parça şu şekilde bir akışa sahip; şarkıyı çalmaya başlıyor, bir hata yapıyor ve tekrar en başa dönüyor. Şarkının sonunu hatasız çalabilene kadar her seferinde farklı bir hata yaparak bu döngüyü tekrarlıyor. Bu yöntem, şarkının başlangıcını yaptığı hata sayısı kadar tekrarladığından kusursuz bir performansa ulaşmasını sağlıyor. Girişte hata yapmıyor çünkü başlangıcı çok fazla pratik ediyor.

Zamana güven derler, ve gerçekten de yeterince çabaladığımızda istediğimiz yere ulaşırız. Bu zaman alır. Komşumun her şarkıya büyük bir özgüvenle giriş yapabilmesinin sebebi de bu. Onunla yeteri kadar zaman geçirmiş olması.

Kazanmak istediğimiz bir beceri, değiştirmek istediğimiz bir tepkisellik, unutmak istediğimiz herhangi bir şey varsa bunu yapabilmemizi sağlayan şeyin adı nöroplastisite. Vikipedi’deki tanımıyla; “Beyin plastisitesi veya nöral plastisite olarak da bilinen nöroplastisite, beynin yapısal veya fizyolojik değişikliklere uğrama yeteneğidir. Nöroplastisitenin bir zamanlar sadece çocukluk döneminde olduğu düşünülüyordu, ancak 20. yüzyılın ikinci yarısında yapılan araştırmalar beynin birçok yönünün yetişkinlik döneminde bile değişebildiğini (veya “plastik” olduğunu) gösterdi.”

Tüm bunları yapmak beynimizde yeni nöral ağlar oluşturmayı gerektirir. Ve bu nöral ağlar tek bir günde oluşmaz. Bu yüzden defalarca kez aynı davranışı tekrarlamak ve beynimize yeni yolunu çizdirmek gerekir. Elbette istediğimiz bir kişiliğe, istediğimiz becerilere sahip olabiliriz ama bunun için sık sık pratik yapmamız ve zamana güvenmemiz gerekir. İşte zamana güvenmek böyle çalışır. Bir şey için gerçekten çaba sarf edip yeni yollar çizdirebilirsek nöronlarımıza, yeterli zaman sonunda değişikliğin gerçekleştiğini gözlerimizle görebiliriz.

--

--