Google Testing Grouplet Nedir? “Testing On The Toilet” Konsepti.

Gizem Saruhan
5 min readMay 14, 2021

--

https://unsplash.com/photos/xXc7zUKIhRw

Merhaba,

Google’da testler nasıl yapılıyor konulu bir makale okudum geçenlerde. Merak edenler buradan makaleye ulaşabilir. Bu makalede dikkatimi çeken ve daha çok bilgi edinmek istediğim bir konu vardı, “Testing on the toilet concept”. Araştırırken dünya çapında ne kadar önemli bir pratik olduğunu gördüm ve bu sebeple çeşitli makalelerden öğrendiklerimi harmanlayıp paylaşma ihtiyacı hissettim.

Öncelikle Testing On The Toilet ( TotT ) konusuna girmeden, Google’ın Testing Grouplet kavramından bahsetmek istiyorum.

Testing Grouplet, misyonu Google mühendislerini normal geliştirme süreçlerinin bir parçası olarak test edilebilir kod yazmaya ve daha otomatik testler (ör. birim, regresyon vb.) yazmaya ikna etmek olan, yazılım testi konusunda tutkulu bir grup.

Testing Grouplet çatısı altında birtakım çalışmalar yapılıyor; mevcut araçları tanıtmak ve yeni işe alımları erkenden aşılamak için yeni Google çalışanı derslerini yazıp ve sunduklarında, daha önce hiç olmadığı kadar çok mühendisin derslerden geçtiği görülüyor. Hem iç hem de dış konuşmacılardan teknik konuşmalar yapılıyor... Ancak insanları gerçekten kazanan şeyin, kendi deyişleriyle, “Testing on the Toilet, Test Certified, tool support from Build Tools and Testing Technology” tekniklerinin birleşimi olduğunu fark ediyorlar.

Her biri kendi başına oldukça etkili teknikler olsa da, TotT gerçekten bu amaç yolunda en etkili oluşum olarak aralarından sıyrılıyor.

Nedir Testing on the Toilet konsepti? Bir toplantı sırasında pratik bir şaka olarak başlayan TotT, 2006'dan beri gerçek bir Google kurumu haline geliyor ve fikir yaymanın, tartışma oluşturmanın ve şirket içinde yeni dahili araçların benimsenmesini sağlamanın en etkili yollarından biri oluyor. Bir toplantıdaki bir şaka, Google mühendisliği genelinde uluslararası düzeyde koordine edilen bir yayın platformu haline geliyor.

Google testing blogda TotT hakkında oldukça ilham verici bir giriş yazısı var, kısaca özetlemek gerekirse;

Daha fazla test yazmanı istiyoruz.
Testleriniz, kodunuzu yeniden düzenlemeniz gerektiğinde veya başka bir geliştirici özellikler eklediğinde sizi koruyan güvenlik ağı.
Testlerin kodunuzun tasarımına bile yardımcı olabilir.

Diye giriş yapılıyor,

Ancak, kitapları okuyup dersleri dinlemenize rağmen, belki biraz daha fazla ilhama, ipucuna ve dürtmeye ihtiyacınız var. Ve onu gördüğünüzde görmezden gelemeyeceğiniz bir yerde olmasına ihtiyacınız var. Yardım edebileceğimiz yer burası. Yazılım testi konusunda tutkulu küçük bir gönüllüler grubu olan “Google Testing Grouplet” iz.

Diyerek aslında manevi desteği vereceklerini çok güzel işliyorlar.

Geliştiricilerimize iyi test edilmiş kod yazma konusunda ilham vermemize yardımcı olan Google’ın küçük sırlarından biri olan “Tuvalette Test Etme” nin herkese açık sürümünü açıklıyoruz. Bağımlılık enjeksiyonundan kod kapsamına kadar her şey hakkında el ilanları yazıyoruz ve ardından, dünya çapında neredeyse 500 tezgah olmak üzere lavabolara yapıştırıyoruz.

Her konu hakkında parça parça el ilanları yayınlayacaklarından, ve bunları her yere yapıştırabileceğinizden bahsediyorlar.

Bununla ilgili çok sayıda geri bildirim aldık. Bazıları olumlu (“Bu harika çünkü her zaman Linux Nerd 2000 kopyamı tuvalete getirmeyi unutuyorum!”) Ve bazıları değil (“Banyoyu kullanmaya çalışıyorum, millet lütfen beni yalnız bırakabilir misiniz? “).

Aldıkları olumlu, olumsuz tepkilerden de örnek veriyorlar :)

Google testing blog’da TotT label’ı altında yayınlanan tüm içerikleri görebilirsiniz.

Bazen bir test kodu yazarken / bir kod hatasını düzeltirken öğrendiklerimizi hatırlatmak veya daha iyi çözümler bulmak bizim için biraz zor olabilir. Benzer türdeki gönderileri, görmezden gelemeyeceğiniz ipuçlarını görebilirsek, ezbere denemek veya çözümleri Google’da aramak yerine bu benzer türdeki gönderiler kolayca aklımıza gelir ve bize ilham verir. TotT el ilanları da işte bize bu ilhamı vermek için var. :)

Washington Post noted in the article Building a ‘Googley’ Workforce, “To understand the corporate culture at Google Inc., take a look at the toilets.”

(“Google Inc.’deki kurumsal kültürü anlamak için tuvaletlere bir göz atın.” - Washington Post)

Hikayesi

Testing Grouplet grubunda yer alanlar uzun süredir Google mühendisliğinin geri kalanına birim testinin faydalarını ve bunu iyi yapmak için gereken bilgiyi nasıl aktaracakları sorusuyla boğuşuyorken TotT, 2006'nın başlarında yaptıkları bir beyin fırtınasında doğuyor.

Bu beyin fırtınasında önce ortaya banyo tezgahlarında bir ödünç kitaplık bulundurma fikri atılıyor, bunun üzerine Antoine Picard, Adobe’deki önceki işinde bazı şakacıların tuvaletlere bir dizi şiir el ilanları astıklarından bahsediyor. Bharat daha sonra herkesin okumaya vakti olacağını bildiğimiz için banyolara nasıl el ilanları asılması gerektiği konusunda bir yorum yapıyor. Herkes için oldukça komik bu fikir o toplantının notları arasında yer alıyor.

Birkaç gün sonra, toplantı notlarını okunduktan sonra, Londra ofisindeki Joe Walnes, ilk TotT’i üretmek ve postalamak için inisiyatif almaya karar veriyor. Antoine Picard, Python’da daha iyi taslaklama üzerine yazdığı bir makalenin taslağını ona gönderiyor ve Joe, Londra’da ilk broşürleri oluşturuyor. Daha sonra Testing Grouplet topluluğu birkaç makale daha yayınlıyor. Yayınlanacak bölümler için bazı kurallar beliriyor;

  • Yayınlanacak bölümün yazarları herhangi bir yerden olabilir,
  • birden fazla bölüm herhangi bir zamanda kanalda olabilir,
  • posta listesindeki herhangi biri elinden geldiğince düzenlemeye yardımcı olabilir,
  • her bir tuvalet için iki gönüllü her ofisin her binanın her katına bölümler gönderebilir.

Tüm sürecin bağlı olduğu tek kilit, koordinatörün her hafta yayınlanacak bölümü açık onaylaması.

İlk birkaç bölüm tuvaletlere asıldıktan sonra, biraz tepki görmeye başlıyor. Bazıları, kutsal banyo alanları ihlal edildiği için ve keyfi bir ahlak çizgisi aşıldığı için öfkeleniyor. Ancak en büyük tepki, yeterince yeni içeriği yeterince hızlı üretemiyor olmalarına geliyor.

Şirket dışında, TotT’nin bazı raporları dışarı sızmaya başladığında, çoğu TotT fenomenini ilginç, eğlenceli ve devrimci bulurken; diğerleri bunun üst düzey yöneticilerin zihin kontrol egzersizi olduğunu varsayıyor. Yorumlardan örnek vermek gerekirse;

“Somehow, though, this particular example, where one cannot escape one’s work even in the bathroom, strikes me as bordering on obsessive / compulsive, and seems almost Orwellian.”

“Despite the veneer of amiability about this project, I find it faintly disturbing. Why? I think it’s the attempt to work the job and group mindset into every part of an employee’s day and life…. I think what really bothered me (in this context) was the group-oriented friendliness. It took me a while to figure out why, then I realised that it was faintly reminiscent of a cult.”

Bir gün tüm ilanların altında başka bir reklam ilanı yapıştırıldığı görülüyor, ve bunu bir protesto sanan Testing Grouplet, olaydan bir veya iki saat sonra, o zamandan beri her bölüm için standart format haline gelen bir Açık Ofis şablonu üretiyor.

Başlangıçta, bölümleri yazanlar Testing Grouplet’in üyeleriydi. Bağımlılık ekleme, test teknikleri, test kapsamı ölçümlerinin faydaları, iyi bir testi kötüye neyin iyi getirdiği gibi konularda bölümler yazıldı. Sonunda, şirketin dört bir yanından insanlar bölümler yazmaya, kendi şık tekniklerini veya pratik iç görülerini veya daha geniş mühendislik topluluğu için faydalı olabilecek geliştirdikleri araçları paylaşmak için gönüllü olmaya başladı.

El ilanlarını asmak için gerekli fiziksel iş gücü gerektiriyordu, bu noktada şirketlerde bu ilanları asmak için gerekli gönüllüler bulundu. Birkaç yıl sonra yeni ilanlar üretme hızı epey azalmıştı, çare eski ilanları tekrar paylaşmakta bulundu. Eski ilanları tekrar paylaşmakta sorun yoktu çünkü hem o ilanı görmüş kişinin o an ve şu an arasında deneyim farkı vardı, hem de tekrar paylaşmak o ilanı ilk paylaşıldığında görmemiş yeni insanların görmesini sağlamıştı.

Zamanla rakipler oluşmaya başlamıştı ve rakibe karşı nasıl davranılacağı konusunda birçok fikir vardı. Kimileri karşılaşılan her yerde rakip yayınları aktif olarak yok etmeyi savundu, kimileri ise aynı zamanda TotT’in başarısı için katkı sağladığını düşünüyordu. En sonunda, birkaç haftada bir rakibin ilanlarını TotT’nin bir parçası olarak yayınlama şansı sağlayarak birlikte çalışmaya karar verildi.

Bir noktadan sonra TotT’nin her bölümü çok kapsamlı bir editör incelemesi aldı ve bu incelemenin bir bölümü gizli bilgilerin sızdırılmamasını sağlamayı içeriyordu. Bir bölüm yayınlandıktan sonra grup içinde yayınlamamalıydık/yayınlamalıydık tartışması çıkmıştı.

Tartışmalı bölüm

200'den fazla bölüm yayınlanan bu konsept, günümüzde hala devam ediyor. Umarım hoşunuza giden bir yazı olmuştur. Yorumlarınızı bekliyorum. Bu arada yazıyı beğendiyseniz alkış ile beni haberdar edebilirsiniz.

Önceki yazım ->
Sonraki yazım ->

Referanslar:

--

--